Vakantiehuis - Groepsaccommodatie - Camping - Wijngaard: Wijndomein Erve Wisselink in Eibergen in Gelderland

Wijngaard in de Achterhoek

In de wijngaard van wijndomein Erve Wisselink in Eibergen worden er sinds 2006 wijndruiven geteeld op 1 hectare. Wij hebben gekozen voor nieuwe druivenrassen die zich beter lenen voor biologische teelt dan de klassieke soorten. En daarnaast geschikt voor het maken van voortreffelijke wijnen. In onze eigen wijnmakerij maken we witte, rode en rosé wijn.

In de hele wereld zijn de effecten van de opwarming van de aarde merkbaar. De warmere gebieden in de hele wereld worden hierdoor verder opgewarmd. Voor druiven betekent dit, dat suikers in de druiven versneld opgebouwd worden, en zuren versneld afgebouwd, terwijl de volle rijpheid van de druif dan nog niet het geval is. Dit is nadelig voor de smaakopbouw in de druif. In de koelere gebieden in de wereld, o.a. Nederland, is extra warmte voor de druiven wel gunstig voor de smaakopbouw in de druiven. Vandaar dat wijngaarden in deze gebieden in opkomst zijn.

Wijnproeverij

Wijngaard en Wijnhuys in de Achterhoek bij Wijndomein Erve Wisselink in Eibergen

Honing

Biologische honing uit de Achterhoek - Wijndomein Erve Wisselink Eibergen

Vrijwilligers

Nederlandse Wijnboer - Wijndomein Erve Wisselink in Eibergen - Achterhoek

Wijngaard Erve Wisselink

« van 4 »
Nederlandse Rose: Wijngaard Erve Wisselink Eibergen -Achterhoek
Nederlandse Rose: Wijngaard Erve Wisselink Eibergen -Achterhoek
Nederlandse Rode wijn: Wijnboer Erve Wisselink Eibergen -Achterhoek
Nederlandse witte wijn van wijngaard Erve Wisselink Eibergen -Achterhoek
Nederlandse Rose: Wijngaard Erve Wisselink Eibergen -Achterhoek
Nederlandse Rode wijn: Wijnboer Erve Wisselink Eibergen -Achterhoek

De druivenrassen

Wij hebben zowel witte als blauwe druivenplanten in de wijngaard staan.

De schuine palen aan het begin van iedere rij druiven hebben een bordje waarop naast het nummer van de rij, de naam van de daarin geplante druiven staat vermeld. Aan de linker kant staat de (witte) Souvignier Gris, en daarnaast de (eveneens witte) Solaris. Tot aan het midden van de wijngaard staat de (witte) Johanniter.

In de rechter helft van de wijngaard staat de (blauwe) Cabernet Cortis, en daarnaast de (ook blauwe) Pinotin. Helemaal aan het eind rechts staat nog een tweede aanplant van Souvignier Gris.

Onder elkaar, met de volgende kenmerken:

Solaris

Solaris is een uit Duitsland (Freiburg; FR 240-75) afkomstig wit druivenras, dat goed bestand is tegen schimmelaanvallen (die hun kans zien zodra het vochtig en warm weer is). Het is een stevige groeier. Met warm weer kun je wel zeggen: een woeste groeier, die je goed in de hand moet houden. De druiven van dit ras zijn vroeg rijp (september). Een voordeel hiervan is dat natheid in de herfst geen punt is voor deze oogst, maar het nadeel is dat tegen die tijd ook de wespen nog rondvliegen. En zoals bekend, houden die erg van zoet. De wijn is karaktervol, licht fruitig (vleugje ananas, hazelnoot).

Johanniter

Ook de Johanniter is een uit Duitsland (Freiburg; FR 177-68) afkomstig wit druivenras, net als de Solaris goed bestand tegen schimmel aanvallen. Johanniter is een aan de Riesling verwante druif, maar loopt eerder uit, bloeit eerder en is eerder rijp. De wijn is krachtig en fris-fruitig.

Souvignier Gris

De Souvignier Gris (FR 392-83) is een van de nieuwste rassen, die goed bestand is tegen schimmels, ook weer ontwikkeld in het proefstation van de universiteit van Freiburg. De Souvignier Gris kan vergeleken worden met Pinot Blanc, zowel qua smaak als qua tijd van rijping. Deze druif is nog beter dan de eerder beschreven druiven tegen schimmels bestand. De druif heeft middelgrote losse trossen en de wijn is krachtig en licht fruitig.

Pinotin

Pinotin is een uit Zwitserland (Valentin Blattner; VB 26-19) afkomstig blauw druivenras, goed bestand tegen schimmels. De Pinotin is de milieuvriendelijke variant van de Pinot Noir en hoeft niet te worden gespoten. Hij rijpt twee weken eerder af dan zijn bekende broertje. Deze druif is geschikt voor het maken van een fruitige rosé, maar ook voor een volle, tanninerijke wijn, als cuvée met de volgende druif in ons rijtje: de Cabernet Cortis.

Cabernet Cortis

Cabernet Cortis is een uit Duitsland (Freiburg; FR 437-82) afkomstig blauw druivenras. Het heeft de kenmerken van de internationaal bekende Cabernet Sauvignon, waar het de milieuvriendelijke variant van is, vanwege (alweer) het bestand zijn tegen schimmels. De Cabernet Cortis is ruim drie weken eerder rijp dan de Cabernet Sauvignon. De wijnen zijn vol, dieprood en tanninerijk.

De Grond (het terroir)

Er is aan het begin van de 20e eeuw een grondontginning gekomen in dit gebied, waar eeuwenlang hei op heeft gegroeid.  Het is zandgrond, met heel veel keien, keitjes en ook brokken oer, die afkomstig zijn uit de ijstijd, toen er een stenen wal ontstond na het smelten van de gletsjers.  En onder die zand/stenenlaag zit leem.

Er is op deze grond ongeveer 80 jaar geboerd, en dus jaarlijks bemest. Bovenop het zand zit daardoor een laag zwarte grond van ongeveer 15 centimeter.  Wel genoeg om het regenwater wat te kunnen vasthouden, maar voor druivenstokken die moeten groeien het sein om hun wortels hun heil dieper weg te laten zoeken. Zelfs toen ze in mei van 2006 waren aangeplant met heel warm weer en grote droogte, hielden ze het vol zonder dat we ze water hebben gegeven.

Stenen en leem zijn bij uitstek de grondbestanddelen waar mineralen te vinden zijn. Deze geven de wijn karakter.