Wijndomein Erve Wisselink Achterhoek

Wijngaard

Wijndomein Erve Wisselink
Erve Wisselink wijngaard wijnproeverij 1

Wijnproeverij

Leer alles over ons proces van wijn maken tijdens de rondleiding en sluit af met een proeverij

Wijndomein wijngaard wijnproeverij Nederlandse Wijn

Wijnassortiment

Van de verschillende druivenrassen uit onze wijngaard maken wij verschillende rode wijnen, witte wijnen en rosé

Wijnhuis Erve Wisselink

Wijnhuis

Geniet van een drankje op ons terras of organiseer een borrel in ons wijnhuis

Wijngaard

Wijndomein Erve Wisselink

Nederlandse wijn

Wist je dat Nederland een opkomende speler is in de wereld van wijnbouw? Ondanks haar reputatie als land van tulpen en windmolens, heeft Nederland de afgelopen decennia een gestage groei gezien in het aantal wijngaarden en de productie van kwaliteitswijnen.

Hoewel Nederland niet bepaald bekend staat om zijn wijnbouwtraditie, biedt het unieke klimaat en de vruchtbare bodem van het land verrassend goede omstandigheden voor druiventeelt. Met name de zuidelijke provincies Limburg en Zeeland, evenals de Gelderse Achterhoek, hebben de ideale combinatie van zonlicht, temperatuur en bodemsamenstelling die nodig is voor het verbouwen van druiven van hoge kwaliteit.

De opkomst van duurzame landbouwpraktijken en innovatieve wijnbouwtechnieken heeft de groei van de Nederlandse wijnindustrie verder gestimuleerd. Kleine, ambachtelijke wijngaarden zoals Erve Wisselink, gelegen in het hart van de Achterhoek, zijn toegewijd aan het produceren van karaktervolle wijnen.

Over de hele wereld zijn de effecten van de opwarming van de aarde merkbaar. De warmere gebieden worden nog verder opgewarmd. Voor druiven betekent dit dat suikers in de druiven versneld opgebouwd worden en zuren versneld afgebouwd, terwijl de volle rijpheid van de druif dan nog niet het geval is. Dit is nadelig voor de smaakopbouw in de druif. In de koelere gebieden in de wereld, o.a. in Nederland, is extra warmte wel gunstig voor de smaakopbouw in de druiven. Vandaar dat wijngaarden in deze gebieden in opkomst zijn.

Met een groeiende erkenning en waardering voor Nederlandse wijnen, zowel nationaal als internationaal, is het geen verrassing dat steeds meer mensen nieuwsgierig worden naar de wijncultuur van Nederland. Een bezoek aan onze Nederlandse wijngaard biedt een boeiende en smaakvolle ervaring, waarbij je de kans krijgt om onze passie en toewijding te ontdekken, lokale wijnen te proeven en te genieten van het prachtige landschap waarin de wijngaarden zich bevinden.

Wijndomein Erve Wisselink

In de wijngaard van wijndomein Erve Wisselink in Eibergen worden sinds 2007 wijndruiven geteeld op een hectare grond. Er is gekozen voor nieuwe druivenrassen die zich beter lenen voor biologische teelt dan de klassieke soorten en daarnaast geschikt zijn voor het maken van voortreffelijke wijnen. Al deze druivenrassen zijn ontwikkeld voor het telen in een klimaat als het onze. Dit betekent dat ze een vroege rijping moeten hebben (omdat de kou in de herfst hier eerder toeslaat dan in Zuidelijker gebieden) en een goede resistentie moeten hebben tegen vocht (want Nederland is met zijn zeeklimaat rijkelijk voorzien van regenweer).

De wijnstokken in onze wijngaard zijn geplant op een halve hectare grond, die pas in 2007 bij de boerderij is gekomen. De rijen staan 2 meter uit elkaar en de stokken in de rij op 1,25 meter afstand van elkaar. Alles tezamen is dat een aantal van ruim 1800 wijnstokken.

Om de wijngaard heen zijn streekeigen bomen en struiken geplant. Deze zorgen voor een goede buffer naar het omliggende boerenland. Verder bieden ze vogels en insecten een goede plaats om te vertoeven. Dit zorgt voor een goed microklimaat in de wijngaard.

Tijdens het hele seizoen is de ondergroei in de wijngaard mooi om te zien omdat er altijd bloemen in bloeien. Het begint in het voorjaar als de wijngaard geel kleurt van de paardenbloemen. In de loop van het seizoen zijn er voortdurend andere bloemen te zien. We hebben een bijenstal in een van de houtwallen naast de wijngaard, en de zoemende bewoners kunnen van het vroege voorjaar tot in het najaar alles vinden wat ze nodig hebben. De bijen produceren een heerlijke kruidige honing, die in onze winkel te koop is.

Nederlandse Wijngaard Achterhoek
Nederlandse Wijngaard Erve Wisselink Achterhoek
Nederlands wijngaard Achterhoek Erve Wisselink

De grond van de wijngaard

Aan het begin van de 20e eeuw was er grondontginning in dit gebied. Een gebied waar eeuwenlang hei op heeft gegroeid. Het is zandgrond met heel veel keien, keitjes en ook brokken oer, die afkomstig zijn uit de ijstijd toen er een stenen wal ontstond na het smelten van de gletsjers. Onder die zand/stenenlaag zit leem.

Er is op deze grond ongeveer 80 jaar geboerd en dus jaarlijks bemest. Bovenop het zand zit daardoor een laag zwarte grond van ongeveer 15 centimeter. Genoeg om het regenwater wat vast te houden, maar voor druivenstokken die moeten groeien het sein om hun wortels dieper te laten groeien. Zelfs toen de planten in mei van 2006 waren aangeplant met heel warm weer en grote droogte, hielden ze het vol zonder dat we ze water hebben gegeven.

Stenen en leem zijn bij uitstek de grondbestanddelen waar mineralen te vinden zijn. Deze geven de wijn karakter.

Om de wijndruiven een optimaal klimaat te geven, hebben wij de grond moeten verbeteren. Want als er steeds gras en mais op is verbouwd, is de grond eenzijdig uitgeput. In de bodem mist alle biodiversiteit: de gier die steeds als bemesting is gebruikt, verzuurt de grond en de zware ploegen doden de bodemstructuur (zoals wormen en micro-organismen).

Er wordt al een paar jaar compostthee op de bladeren en de grond daar omheen gespoten. Dit is in water opgeloste biologische compost en hierin zijn allerlei micro-organismen opgelost zoals schimmels en bacteriën. Deze blijven zitten op de bladeren en vermeerderen zich. Omdat deze ‘goede’ schimmels er al zitten, is er geen plek meer voor de schadelijke schimmels. In de grond helpen ze de planten zich te versterken en betere wortels te ontwikkelen. De plantenwortels gaan een symbiose aan met de micro-organismen in de grond en dit leidt tot krachtige planten, die minder last hebben van ziektes en dus ook milieuvriendelijker kunnen groeien.

Druivenrassen

In onze eigen wijnmakerij maken we witte, rode en rosé wijn. Hiervoor maken wij gebruik van verschillende druivenrassen en -soorten. We hebben zowel witte als blauwe druivenplanten in de wijngaard staan.

De schuine palen aan het begin van iedere rij met druivenplanten, hebben een bordje waarop naast het nummer van de rij ook de naam van de daarin geplante druiven staat vermeld. Aan de linkerkant staat de (witte) Souvignier Gris, met daarnaast de (witte) Solaris en daarnaast, tot aan het midden van de wijngaard staat de (witte) Johanniter.

Op de rechterhelft van de wijngaard staat de (blauwe) Cabernet Cortis en daarnaast de (blauwe) Pinotin. Helemaal aan het eind rechts staat nog een tweede aanplant van de Souvignier Gris.

Solaris
Solaris is een uit Duitsland (Freiburg; FR 240-75) afkomstig wit druivenras, dat goed bestand is tegen schimmelaanvallen (die hun kans zien zodra het vochtig en warm weer is). Het is een stevige groeier. Met warm weer kun je wel zeggen: een woeste groeier, die je goed in de hand moet houden. De druiven van dit ras zijn vroeg rijp (september). Een voordeel hiervan is dat natheid in de herfst geen punt is voor deze oogst, maar het nadeel is dat tegen die tijd ook de wespen nog rondvliegen. En zoals bekend, houden die erg van zoet. De wijn van de Solaris druif is karaktervol en licht fruitig (vleugje ananas, hazelnoot).

Johanniter
Ook de Johanniter is een uit Duitsland (Freiburg; FR 177-68) afkomstig wit druivenras, net als de Solaris goed bestand tegen schimmel aanvallen. Johanniter is een aan de Riesling verwante druif, maar loopt eerder uit, bloeit eerder en is eerder rijp. De wijn hiervan is krachtig en fris-fruitig.

Souvignier Gris
De Souvignier Gris (FR 392-83) is een van de nieuwste r assen, die goed bestand is tegen schimmels, ook weer ontwikkeld in het proefstation van de universiteit van Freiburg. De Souvignier Gris kan vergeleken worden met Pinot Blanc, zowel qua smaak als qua tijd van rijping. Deze druif is nog beter tegen schimmels bestand dan de eerder beschreven druiven. De druif heeft middelgrote losse trossen en de wijn is krachtig en licht fruitig.

Pinotin
Pinotin is een uit Zwitserland (Valentin Blattner; VB 26-19) afkomstig blauw druivenras, goed bestand tegen schimmels. De Pinotin is de milieuvriendelijke variant van de Pinot Noir en hoeft niet te worden gespoten. Hij rijpt twee weken eerder af dan zijn bekende broertje. Deze druif is geschikt voor het maken van een fruitige rosé, maar ook voor een volle, tanninerijke wijn, als cuvée met de volgende druif in ons rijtje: de Cabernet Cortis.

Cabernet Cortis
Cabernet Cortis is een uit Duitsland (Freiburg; FR 437-82) afkomstig blauw druivenras. Het heeft de kenmerken van de internationaal bekende Cabernet Sauvignon, waar het de milieuvriendelijke variant van is, vanwege (alweer) het bestand zijn tegen schimmels. De Cabernet Cortis is ruim drie weken eerder rijp dan de Cabernet Sauvignon. De wijnen zijn vol, dieprood en tanninerijk.