Wijnmakerij
Onze wijnen
Van onze druiven maken wij zowel witte en rode wijn, als rosé
Wijnproeverij
Leer alles over ons proces van wijn maken tijdens de rondleiding en sluit af met een proeverij
Wijnmakerij
Wijnmakerij op wijndomein Erve Wisselink
Ons wijndomein bestaat niet alleen uit een wijngaard van een halve hectare groot met verschillende druivenrassen, maar ook de wijnmakerij bevindt zich op ons eigen terrein. Hier rijpt de wijn op de eikenhouten vaten en RVS tanks.
Tijdens de rondleiding die wij aanbieden, nemen we je ook mee door onze wijnmakerij en leggen we het proces van wijn maken helemaal uit.
Hoe ziet het proces van wijn maken er in het algemeen uit?
Wijngaardonderhoud: De cyclus begint in de wijngaard, waar wijnstokken worden geplant en verzorgd. Dit omvat het snoeien van de wijnstokken in de winter, het beheren van de bodemgezondheid, het controleren van onkruid en plagen, en het regelen van de watergift.
Groei en rijping van de druiven: In het voorjaar en de zomer groeien de druiven aan de wijnstokken. Tijdens deze periode worden ze blootgesteld aan zonlicht en regen, waardoor ze langzaam rijpen en hun suikergehalte verhogen. De wijnmaker houdt de gezondheid van de druiven nauwlettend in de gaten en neemt indien nodig maatregelen om ze te beschermen tegen ziekten of plagen.
Oogsten: Zodra de druiven volledig rijp zijn, begint de oogst. Dit is een cruciale fase, omdat de timing van de oogst een grote invloed heeft op de kwaliteit van de resulterende wijn. De druiven worden met de hand of machinaal geoogst, afhankelijk van de grootte van de wijngaard en de voorkeuren van de wijnmaker.
Vinificatie: Na het oogsten worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht voor vinificatie, het proces van het maken van wijn. De druiven worden geperst om hun sap vrij te maken, dat bekend staat als most. De most wordt vervolgens gegist, waarbij de suikers worden omgezet in alcohol. Tijdens dit proces kunnen de wijnmakers verschillende technieken gebruiken om de smaak, kleur en textuur van de wijn te beïnvloeden, zoals het gebruik van specifieke gistrassen, fermentatietemperaturen en rijpingstijd op eikenhouten vaten.
Rijping: Na de gisting ondergaat de wijn meestal een rijpingsproces. Dit kan plaatsvinden in roestvrijstalen tanks, betonnen vaten of eikenhouten vaten, afhankelijk van het gewenste eindproduct. Tijdens de rijping ontwikkelt de wijn zijn karakteristieke smaken en aroma’s en kunnen eventuele onzuiverheden bezinken voordat de wijn wordt gebotteld.
Bottelen: Zodra de wijnmaker tevreden is met de kwaliteit en de smaak van de wijn, wordt deze gebotteld. De wijn wordt gefilterd om eventuele resterende deeltjes te verwijderen en vervolgens in flessen afgevuld. Na het bottelen kunnen sommige wijnen nog een periode van flesrijping ondergaan voordat ze klaar zijn om te worden verkocht en gedronken.
Dit is natuurlijk een vereenvoudigde weergave van het proces, maar het geeft een algemeen overzicht van de belangrijkste stappen bij het maken van wijn, van wijngaard tot fles. Elk van deze stappen vereist zorgvuldige aandacht en expertise om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke wijn van de hoogste kwaliteit is.