Erve Wisselink in Tubantia

EIBERGEN – Wijndomein Erve Wisselink doet zaterdag 19 en zondag 20 september 2015 mee aan de open dagen van Nederlandse wijngoederen. Maar spannender dan hoeveel mensen op bezoek komen, is eigenlijk toch hoe het weer wordt en de druiven zich ontwikkelen…hoe wordt de Nederlandse wijn dit jaar.

Het was een moeilijk jaar voor de wijnbouw, stelt Nederlandse wijnboer Henk Timmermans woensdag in De Twentsche Courant Tubantia.

Door het extreme weer is het de vraag wat er van de oogst terechtkomt. “De druiven zouden wat langer moeten rijpen dan andere jaren. We hebben dus eigenlijk een warm najaar nodig…”

Op zich werkt de Eibergse wijnboer ‘bijna-biologisch’. Dat lukt vooral dankzij de toegepaste varianten op bestaande druivenrassen. Die zijn speciaal gekweekt op weerstand tegen bepaalde ziektes. “Op dat gebied vinden heel interessante ontwikkelingen plaats”, vertelt Timmermans. “Daar speelt ook klimaatverandering een flinke rol in.

Australische wijnboeren verkassen al naar het wat koelere Tasmanië. Of naar Nieuw Zeeland. En er wordt inmiddels wijn gemaakt in Canada, en dus Nederland en ook al in Denemarken.

In onder meer de Franse Bourgogne maakt men zich zorgen dat temperatuurstijging daar negatief uitpakt. Hier in de Achterhoek hebben we juist dezelfde temperatuur als honderd jaar geleden in de Bourgogne.”

Open huis Wijndomein Erve Wisselink, Winterswijkseweg 22, Eibergen (Holterhoek), za 13-18 u, zo 11-18 u.

 

Nederlandse Wijnboer - Wijndomein Erve Wisselink in Eibergen - Achterhoek