Vakantiehuis - Groepsaccommodatie - Camping - Wijngaard: Wijndomein Erve Wisselink in Eibergen in Gelderland

Toeristische Tips Achterhoek – Dagje Uit in de Achterhoek

Tips en ideeën voor een vakantie en dagje uit in de Achterhoek. Vanuit Erve Wisselink kunt u vele uitstapjes maken in de Achterhoek zoals varen, bezoek museum, bloemencorso of boekenmarkten.

De hele omgeving leent zich zeer voor het maken van wandel- of fietstochten, door het afwisselende landschap (bosschages en houtwallen, weides, beekjes en buurtschappen) dat veelvuldig bezongen wordt om zijn schoonheid (de coulissen). Er zijn vele uitgestippelde fietsroutes. Daarnaast is er op cultureel gebied van alles te zien.

Een greep uit de mogelijkheden.

Mallumse Molen – Berkel – Achterhoek

In Eibergen (3 km) is de Mallumse Molen aan de Berkel een bezienswaardigheid in de Achterhoek. Hier verkopen ze op zaterdagen (hele dag open) versgemalen pannekoekenmeel.

In 1424 is voor het eerst sprake van de watermolen als de hof te Mallum (bekend sinds 1188) met watermolen wordt verkocht aan de heer van Borculo. Hij brengt de hof en molen samen in één complex, van 1449 tot 1795 is de hof met molen een leengoed van de heer van Borculo. Het huis, de hof of havezathe te Mallem werd in de loop der eeuwen door wisselende families bewoond, de geslachten Schonevelde geheten van Grasdorp, Viermundt en Van Keppel hadden er hun domicilie. In 1895 kocht het Waterschap van Berkel de molen.

Mallumse Molen Eibergen

Varen met Berkelzompen in de Achterhoek

Wat kan er mooier zijn dan onder mooie witte schapenwolken langs frisgroene graslanden en lommerrijke oevers te varen met een fluisterstille Berkelzomp. Een onvergetelijke ervaring, waar in de loop der jaren al duizenden varensgasten van konden genieten. [B-Jappe] De Stichting Berkelzomp bracht in 1989 de door vrijwilligers zelfgebouwde replica van de vroegere Berkelzompen in de vaart. De “Jappe” (hiernaast afgebeeld), zoals de zomp werd vernoemd naar één van de laatste Berkelschippers. Een typisch scheepje, precies nagebouwd volgens een bij het Waterschap bewaarde bouwtekening van de Berkelzomp.

Varen met Berkelzomp Almen - Borculo - Eibergen - Lochem

Markt in Eibergen in de Achterhoek

Iedere dinsdag morgen van 8:00 – 12:00 uur Markt in Eibergen in de Achterhoek. De marktlieden stallen iedere dinsdag hun waar uit in hartje Berkelland op de Brink.

Het aanbod is heel divers en de marktkramen staan verdeeld over het de Brink van Berkelland en geeft een knus dorpsgevoel.

Ieder jaar is er ook een oranjemarkt in Eibergen met ruim 250 kramen. Deze gezellige markt is in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste in de regio! De markt wordt jaarlijks gehouden op Koningsdag – 27 april, in het centrum van Eibergen.

Markt in Eibergen in de Achterhoek

Bloemencorso Rekken – Achterhoek

Rekken, een dorp met 1400 inwoners maak zich ieder jaar weer op voor een groot volksfeest, waarbij het bloemencorso het hoogtepunt is. Op de laatste week in augustus wordt het volksfeest gevierd in Rekken

Ieder jaar op woensdag, donderdag en vrijdag van de 3e week in augustus is het corso.

De Vereniging Rekkens Volksfeest werd op 1 oktober 1910 opgericht. Het was de dominee van die tijd die het idee opperde om een jaarlijkse optocht te houden. Hij was in de veronderstelling dat wanneer men een optocht hield, dit tot een vermindering van het drankgebruik zou leiden. Of dat zo was is nog maar de vraag. Wel sloeg het idee van een optocht aan en ging men eerst als vriendenclub en later per buurt actief aan de slag om met een mooie versierde wagen voor de dag te komen.

Bloemencorso Rekken Achterhoek

Zwillbrock (Duitsland)

In Zwillbrock (1 km, net over de grens in Duitsland) staat een barok kerkje; er is een prachtig natuurgebied, bekend om de flamingo’s, waar het heerlijk wandelen is, om het Venn heen, en ook naar het vlakbij gelegen natuurgebied De Leemputten (dat op Nederlands grondgebied ligt). Het kleine plaatsje Zwillbrock telt maar 250 inwoners maar trekt jaarlijks duizenden toeristen.  Voor de flamingo’s is het Zwilbroekerveen het meest noordelijke broedgebied. Er is een informatiecentrum waar je meer informatie over deze broedplaats kunt vinden en er zijn enkele uitzichtsposten van waaruit je een mooi zicht het op het meer en het eiland waar de flamingos broeden. De beste tijd om de flamingo’s te bezoeken is tussen maart en juli. In de winter trekken de vogels naar Zeeland waar de slikgebieden niet dichtvriezen.

Flamingos In Zwillbrock (Duitsland)

Jammarkt in Neede

Neede heeft een jaarlijkse Nationale Jammarkt op de laatste woensdag van de zomervakantie van 11.00 tot 17.00 uur. In 2018 op 22 augustus alweer voor de 28ste keer en trekt tienduizende bezoekers.

Het is een unieke markt in Nederland, nergens anders wordt er een jammarkt gehouden met honderden soorten jam, marmelades en gelei aangeboden door jam hobbyisten uit het hele land. Bezoek de jammarkt om te proeven, recepten  uit te wisselen of gewoon voor de gezelligheid en intieme dorpssfeer. Naast de markt is er ook straattheater, muziek en kunt u neerstrijken op één van de vele terrasjes.

Nationale Jammarkt In Neede

Borculo

In Borculo (12 km van Eibergen) in de gemeente Berkelland vind je een mooie oude dorpskern en ook enkele musea. Het riviertje de Berkel loopt door het dorp. Er lopen schitterende fiets en wandelroutes rond de Berkel en in het dorp vind je leuke winkeltjes met snuisterijen.

Bezoek de Beeldentuin Bierhuizen, het Brandweer museum, Korenmolen de Ster, het Stormrampenmuseum, Pannenkoekenboerderij Erve Brooks, De Lebbenbrugge (trefpunt voor cultuur, historie en natuur) of Rijksmonument de Joodse Synagoge (gebouwd in 1842)

Er naartoe kom je langs het dorpje Haarlo, waar een uitspanning met groot terras en speeltuin is. Markt is in Borculo op woensdagmorgen van 8.00 tot 12.30 uur (Veemarkt)

In juli vindt de ganzenmarkt plaats. Naast de verkiezing van de beste ganzenhoedster zijn er volop andere activiteiten; markt, muziek, zang, kunstexposities, oldtimers en meer. Meer fotos over de ganzenmarkt zie de website: Over Borculo
Ganzenmarkt Borculo

Stoomtreinen tussen Haaksbergen en Boekelo

In Haaksbergen (13 km van Eibergen in de Achterhoek) rijdt op vele dagen de historische stoomtrein naar Boekelo. Beleef hoe onze voorouders in vroegere tijden hebben gereisd en ontdek het verhaal achter de betekenis van de spoorweg voor de regio. Een attractief en educatief uitstapje voor jong en oud.

De reis start vanaf het Museum Buurtspoorweg – een museum met vele vrijwilligers die je alles kunnen vertellen over de geschiedenis van de stoomtrein en het laten zien van het omzetten van seinen en wissels. Bezoek ook de werkplaats waar nog een paar prachtige historische stoom en dieseltreinen te bezichtigen zijn.

De actuele vertrektijden vind je op de website van het Museum Buurtspoorweg

Stoomtrein Haaksbergen Boekelo Achterhoek

Enschede

In Enschede (26 km van Eibergen) is het gezellig winkelen; markt is er op het Van Heekplein op dinsdag en zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Er worden veel evenementen georganiseerd in de binnenstad van Enschede, elke eerste en laatste zondag van de maand is het koopzondag en qua horeca kun je genieten op de Oude Markt met vele gezellige bars, kroegen en terrasjes.

Bezoek ook het familie museum TwentseWelle waar je een kijkje in de toekomst kunt nemen of het Rijksmuseum Twenthe met de mooiste kunstcollectie van Oost Nederland.

Voor meer informatie raden wij de site Uit in Enschede aan – Hierop staat een compleet overzicht van evenementen, en activiteiten in Enschede. Ook staan er op deze site leuke tips voor een groepsuitje in Enschede.

Grand Cafe Novi Enschede

Winterswijk

Winterswijk (14 km van Eibergen) heeft ook een gezellig centrum. Daar is op woensdagmorgen van 9.00 tot 13.00 (zomers 14.00) uur en zaterdag van 9.00 tot 16.00 (zomers 17.00) uur markt op het Marktplein.

Bezoek het huis van Piet Mondriaan van de kunstroming “De Stijl”. Piet Mondriaan is inwoner geweest van Winterswijk en zijn oude woning “Villa Mondriaan” kun je bezoeken en gaat over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Hij woonde van zijn achtste tot zijn twintigste in het Achterhoekse Winterswijk.

In Winterswijk kun je ook een leuke dorpswandeling doen onder leiding van een gids. In twee uur zie je alle monumenten, interessante gebouwen en legt de gids alles uit over de geveltekens. Voor groepen kunt u deze wandeling ook exclusief boeken.

Op de website 100% Winterswijk vind je alles over de bezienswaardigheden en evenementen in Winterswijk.

Winterswijk Piet Mondriaan

Bredevoort – Boekenstad!

Bredevoort is een historisch stadje in de Achterhoek met als specialiteit boeken, en ligt op 15 km afstand van Erve Wisselink in Eibergen. Sinds 27 augustus 1993 is Bredevoort de Nationale Boekenstad.

In het historische centrum hebben zich sindsdien zo’n 20 antiquariaten gevestigd. In de antiquariaten kunt u van dinsdag t/m zaterdag én op zondagmiddag terecht voor een zeer divers aanbod aan antiquarische boeken, 2e-hands boeken en boeken die niet meer gedrukt worden.

Elke derde zaterdag van de maand is er een kleine gespecialiseerde boekenmarkt op ’t Zand en 5 keer per jaar worden er in het centrum grotere boekenmarkten georganiseerd. De kans dat u dat ‘ene boek dat u al zolang zoekt’ vindt wordt hiermee nog eens vele malen vergroot.

Daarnaast kun je prachtige kanotochten maken. Alles over Vreden vind je op de site Stadtmarketing Vreden.

Bredevoort Boekenstad

Vreden (Duitsland)

In Duitsland is Vreden met 11 km de dichtstbijzijnde stad. Vreden ligt in het westelijk deel van Munsterland.

Als bezoeker van de stad wachten in de omgeving van Vreden prachtige gebieden als het Zwilbrokker ven, en het Schwatte Gatt en een geweldig, grensoverschrijdend net van fiets- en wandelwegen op u. Een bijzonder hoogtepunt zijn de jaarlijkse Zwillbrocker concerten, die plaatsvinden in de prachtige barokkerk in Zwillbrock met haar sleeplade-orgel uit het jaar 1720. Ook de Vredense Jazzdagen zijn inmiddels ver buiten de grenzen van Vreden een begrip geworden en ze trekken dan ook steeds weer jazzvrienden van heinde en ver.

Kanotocht In Vreden Munsterland

Münster Duitsland

Münster is met 69 km natuurlijk wat verder weg, maar erg de moeite waard. Op de Domplatz is markt op woensdag en zaterdag van 7.00 tot 14.30 uur. een Ökologischer Bauernmarkt (ecologische boerenmarkt) op vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur.

En in de kersttijd is er een prachtige kerstmarkt op 5 grote marktpleinen met in totaal 300 kraampjes en daaromheen nog vele winkels en restaurantjes met een unieke kerstsfeer van 21 november tot en met 23 december. Alle informatie over Münster vind je op de website Geheim Over de Grens

Kerstmarkt In Munster In Duitsland

Actief rondom Eibergen in de Achterhoek

  • Overdekt zwembad (Marveld bij Groenlo) 3 km van Eibergen
  • Verwarmd openluchtzwembad ’t Vinkennest (Stokkersweg) Eibergen) 2 km van Eibergen
  • Natuurzwembaden zijn er in Rekken en in Winterswijk
  • Ook in Winterswijk een trimbaan in het bos “het Rommelgebergte” aan de Meekertweg.
  • Bowling, karten, midgetgolf Winterswijk 14 km van Eibergen
  • Paardenverhuur / manege 1 km van Eibergen
  • Voor de kinderen (ook wanneer het minder mooi weer is) In- en outdoorparadijs Hof van Eckberge 2 km of Megapret in Lievelde (11 km)

Veel informatie kun je vinden op de website van de Achterhoek.

Natuurzwembad Rekken